Japanskt besök på världsarvet Engelsbergs Bruk.

Sado heter en ö utanför Japans kust, som hyser guld- och silvergruvor som började brytas redan på 1500-talet. Nu är gruvorna nedlagda men man strävar efter att få in detta industriarv på FN’s världsarvslista.

Med anledning av det har en japansk delegation under några dagar besökt Falu koppargruva, efter att först ha varit på en världsarvskonferens i Finland. Idag besökte de Engelsbergs Bruk, upptaget på världsarvslistan 1993 och ett av Sveriges 14 världsarv.

Vid förmiddagsfika på Lilla Slaggarboden hade besökarna frågor kring ägarförhållanden, marknadsföring, ekonomi, antal besökare och guidningar. Svar tillhandahölls av Raija Edvinson, turistintendent och Anne Lehnberg-Halén, turistchef på Fagersta kommun, samt Malin Andersson, i rollen som guide på Engelsbergs Bruk, på uppdrag av Fagersta turism.

Vi fick varsin broschyr om det blivande världsarvet och intressant information om gruvindustrin och samhället runt omkring, förr och nu. En av de tre japanska besökarna, Yoshida Hiroshi, tolkade samtalen; engelska – japanska.

Under en rundtur kring Bruket diskuterades vidare om husskötsel, brukets uppbyggnad och varför Engelsbergs Bruk blivit ett av Sveriges världsarv. Om det kan du läsa här, på Riksantikvarieämbetets hemsida.

One Response to Japanskt besök på världsarvet Engelsbergs Bruk.

  1. Anonym skriver:

    Det blev flera spännad eoch lärorika samtal antar jag? Det hade varit roligt att vara med och lära av japanerna och ta del av deras intryck av vår region. Keep up the good work 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: